جستجو پیشرفته

مقالات ذخیره شده

هنوز هیچ مقاله ای ذخیره نکرده اید!

مشاهده ی مطالب

سرماخوردگی ویروسی

🖊️ تعریف بیماری: سرماخوردگی به عنوان یک بیماری عفونی شایع در بخش‌های بالایی دستگاه تنفسی مانند بینی و گلو توصیف می‌شود.

🍎 تعریف طب سنتی:

در منابع طب ایرانی،واژه "زکام"  و "نزله "به تقریبا مترادف با سرماخوردگی به کار رفته است و در اصلاح تخصصی خروج ترشحات فرودآمده از سر از طریق بینی، «زکام» نامیده می‌شود. همین ترشحات اگر از پشت حلق فرو بریزند ، «نزله» نام می‌گیرند. به عبارت ساده‌تر؛ موادی از سمت مغز به سوی‌ بینی می‌ریزد که تحت عنوان زکام و موادی که از سمت مغز به حلق می‌ریزند به نزله مشهور هستند.از نظر دیگر زکام دارای علائم گرمی مثل خارش و آبریزش چشم ها، گلو درد،گرفتگی بینی و درجات پایین تب می باشد که بیشتر با فاز اول بیماری سرماخوردگی ویروسی تطابق دارد و نزله علائمی مثل غلیظ شدن ترشحات پشت حلق، سرفه خلط دارو احساس سنگینی در سر همراه است که با فاز دوم یا انتهایی بیماری سرماخوردگی ویروسی تطابق دارد.

ماده نزله و زکام بر اساس چند ویزگی قابل تقسیم بندی و افتراق است:

  1. قوام ترشحات (رقیق یا غلیظ بودذن ترشحات)
  2. رنگ ترشحات(بی رنگ، سفیدف خاکستری، زرد، سبز، و طیف های بینابینی)
  3. تاثیر حسی ترشحات بر مخاط حلق یا بینی(مانند سوزش، خارش، گزش در بینی و حلق)
  4. همراهی با نشانه های گرمی یا سردی در سر، صورت و چشم
  5. تغییرات صدا (خشونت صدا، گرفتگی صدا، تو دماغی شدن صدا)
  6. علائم عمومی مثل تب

👨‍⚕️ تعریف طب مدرن:

سرماخوردگی به عنوان یک بیماری عفونی شایع در بخش‌های بالایی دستگاه تنفسی مانند بینی و گلو توصیف می‌شود. علل سرماخوردگی ممکن است شامل عفونت ویروسی، عفونت باکتریایی یا هر دو باشد. ویروس‌های سرماخوردگی معمولاً رایج تر هستند و به عنوان ویروس‌های رینوویروس، کروناویروس، ویروس‌های آدنوویروس و ویروس‌های آنفلوانزا مشخص می‌شوند. برای مثال راینوویروس‌ها که شایع‌ترین عامل ابتلا به سرما خوردگی هستند و در اوایل پاییز، بهار و تابستان بیشترین فعالیت را دارند. باعث ۱۰ تا ۴۰ درصد سرماخوردگی ها می‌شوند. بااین‌حال معمولاً شدت بیماری با این ویروس‌ها زیاد نیست. ویروس‌های کرونا نیز بیشتر در زمستان و اوایل بهار شیوع زیادی دارند و عامل ۲۰ درصد از سرماخوردگی‌ها هستند. 

علائم خطر بر اساس تب مدرن:

  • افزایش تعداد تنفس و علائم تنگی نفس
  • تب بالاتر از 5/39 درجه
  • طول کشیدن علائم بیش از ده روز
  • درد شدید صورت یا سینوس ها
⚠️ عوامل ایجاد کننده بیماری:

عوامل ایجاد کننده بیماری در طب سنتی: 

عوامل ایجاد کننده نزله و زکام در طب ایرانی در دو دسته بندی اصلی قرار می گیرد:

1-اسباب خارجی:

  • وجود عفونت از بیرون و ورود آن به بدن (در اصطلاح امروزی عفونت های ویروسی)
  • بروز سرما یا گرمای شدید در بدن و بخصوص مغز ناشی از عوامل خارجی مثل گرمی یا سردی هوا

2- اسباب داخلی:

  • سردی و رطوبت مغز
  • سردی و رطوبت دستگاه گوارش
  • حرارت زائد مغز
  • افزایش بیش از حد اخلاط صفرا یا بلغم
❓علائم بیماری:

سرماخوردگی معمولاً ۲ تا ۳ روز پس از ورود ویروس به بدن شروع می‌شود و علائم از چند روز تا چند هفته طول می‌کشد.البته علائم اصلی بیماری معمولا بعد از روز 3-5 فروکش می کنند.

سرماخوردگی به‌راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. برای ابتلا به این بیماری، ویروس باید به یکی از غشاهای مخاطی بدن  مثل پوشش مرطوب سوراخ‌های بینی، چشم‌ها یا دهان برسد. این زمانی اتفاق می‌افتد که سطحی را لمس کنید یا هوای مرطوب حاوی ویروس سرماخوردگی را تنفس کنید. از سوی دیگر، تحقیقات نشان می‌دهد که استرس و آلرژی‌هایی که روی بینی یا گلو تأثیر می‌گذارند ممکن است احتمال ابتلا به ویروس سرماخوردگی را افزایش دهند. سایر عوامل مانند سن، سیستم ایمنی، سایر بیماری‌های زمینه‌ای و سیگارکشیدن می‌تواند روی میزان ابتلا به این بیماری و شدت علائم موثر باشد.

✅ توصیه ها:

توصیه های طب سنتی ایران در زکام یا فاز گرم بیماری سرماخوردگی ویروسی:
- استفاده از سوپ جو همراه با ماش، هویج و جعفری
- میوه ها و سبزی جات بخار پز مثل سیب، به،کدو و اسفناج
- نوشیدن آب گرم به همراه کمی عسل و آبلیمو


توصیه های طب سنتی ایران در نزله یا فاز سرد بیماری سرماخوردگی ویروسی:
- سر و پاها پوشیده باشد و در معرض هوای سرد نباشد.
- بعد از حمام،ورزش و هنگام خواب سرتان را با کلاه یا روسری بپوشانید.
- هنگام خواب از بالش کوتاه استفاده کنید.حرکت و ورزش اندام تحتانی مانند پیاده رویی به دفع بهتر ترشحات کمک می کند.
- شست و شوی بینی با آب نمک رقیق و گرم
 

❌ پرهیزات:
  • پرهیز از غذاهای نفاخ مانند کلم، حبوبات نفاخ و ....
  • پرهیز از غذاهای دیر هضم مثل کله پاچه، سالاد الویه،پیتزا و .....
  • پرهیز از غذاهای ترش بویژه سرکه
  • پرهیز از غذاهای مبخر (تولید کننده بخارات زائد) مانند سیر و پیاز خام، گردو،تره،شاهی و .....
  • پرهیز از غذاها و ادویه ایجاد کننده سردرد مثل زعفران، بادنجان،گوشت گاو،دارچین
  • پرهیز از مصرف زیاد غذاهای ضعیف کننده ی مغز مثل خرما، عدس، شنبلیله و ......
  • پرهیز از مصرف غذاهای متنوع در یک وعده
  • پرهیز از پرخوری
  • پرهیز از نوشیدن مایعات همراه یا بعد از غذا
  • پرهیز از فعالیت شدید بعد ازغذا
  • پرهیز از عصبانیت و پر حرفی
  • پرهیز از دیر خوابیدن( بهترین زمان شروع خواب، پیش از شروع نیمه شب است)
  • پرهیز از خوابیدن در محیط نامناسب مانند محیط بسیار گرم ،بسیار سرد، روشن، شلوغ و پرسر و صدا و ....
  • پرهیز از خواب روز در افراد با مزاج سرد و تر
  • پرهیز از هرگونه بی خوابی یا کم خوابی
  • پرهیز از زیاده روی در فعالیت جسمی و جنسی

توصیه های طب سنتی ایران در زکام یا فاز گرم بیماری سرماخوردگی ویروسی:

  • پرهیز از مصرف سرخ کردنی ها، ادویه زیاد و شیرینی های قنادی
  • پرهیز از خشم یا عصبانیت زیاد 

توصیه های طب سنتی ایران در نزله یا فاز سرد بیماری سرماخوردگی ویروسی:

  • پرهیز از پرخوری و زیاده روی در خوردن و اشامیدن
  • پرهیز از مصرف مواد غذایی سرد و مرطوب مثل ماستف دوغ، خیار سبز، گوجه خام و .....
  • پرهیز از مصرف غذاهای غلیظ مثل ماکارونی، برنج کته ای، قارچ و ...
  • پرهیز از مصرف غذاهای منجمد و سرد مثل بستنی
  • پرهیز از خواب زیاد بخصوص خواب وسط روز و پس از غذا و حمام 
ℹ️ تدابیر:

توصیه های درمانی بر اساس شش اصل ضروری برای درمان بیماری:

توصیه های کلی برای انواع سرماخوردگی ویروسی:

  • کاهش خوردن و آشامیدن نسبت به عادت قبلی فرد
  • مصرف مقویات مغز مثل به، سیب،بادام،مویز،کشمش
  • جویدن کامل غذا: هر لقمه حداقل به 30 بار جویدن نیاز دارد که حدود 40-60 ثانیه طول می کشد.
  • داشتن سکون و آرامش روحی
  • ایجاد نظم در زمان خواب و پرهیز از خواب بعد از وعده نهار
  • رعایت لینت طبع و پرهیز از یبوست با مصرف موادی مانند انجیر،آلوبخارا،هویج پخته، خاکشیر و .....
🌸 تدابیر غذایی اختصاصی: