جستجو پیشرفته

مقالات ذخیره شده

هنوز هیچ مقاله ای ذخیره نکرده اید!

مشاهده ی مطالب

نفخ

🖊️ تعریف بیماری: نفخ یک احساس پری ناراحت کننده یا اتساع شکم است که فرد احساس فشار در شکم و افزایش حساسیت احشایی دارد.

🍎 تعریف طب سنتی:

نفخ به معنای ریح یا بادی است که در معده و روده ها ایجاد و حبس می شود. نفخ به عنوان یک علامت و هم به عنوان یک بیماری مستقل توسط حکمای طب ایرانی مورد بحث قرار گرفته است و فرد در آن از ورم، بزرگی شکم و بادکنکی شدن شکم شکایت دارد.

👨‍⚕️ تعریف طب مدرن:

نفخ یک احساس پری ناراحت کننده یا اتساع شکم است که فرد احساس فشار در شکم  و افزایش حساسیت احشایی دارد. نفخ علت عمده دارد، اول ناشی از اختلال حرکات روده ای و کنترل تولید گاز که در سندروم روده تحریک پذیر شایع است و دوم نفخ بدون گاز به علت ایجاد اختلال در عضلات شکم ایجاد می شود. نفخ غالبا بیماری خوش خیمی است اما می تواند به عنوان علامت بیماری های ارگانیک دیگر باشد. این بیماریها از جمله اختلالات جذب مانند سلیاک، اختلالات حرکتی دستگاه گوارش مانند علل متابولیک، اختلالات آناتومیکی مانند انسدادها، عفونت ها، اختلالات عملکردی دستگاه گوارش، علل فیزیولوژیک مانند بارداری و علل تغذیه ای مانند مصرف قندها باشد.

⚠️ عوامل ایجاد کننده بیماری:

عوامل ایجاد کننده بیماری در طب سنتی:

علت ایجاد نفخ در طب سنتی، حرارت ناکافی است که نمی تواند رطوبات دستگاه گوارش را تحلیل ببرد و باعث ایجاد گاز (نفخ) می شود. این مسئله می تواند از 3 دلیل منشأ شود؛ سوءمزاج و اختلال در عملکرد معده یا روده مانند سردی مزاج و تجمع رطوبت، اختلال در عملکرد سایر اعضا، و عوامل مرتبط با سبک زندگی و تغذیه مانند مصرف غذاهای نفاخ. مهمترین عامل را می توان سوءمزاج معده در نظر گرفت که وجود بلغم، سودا یا صفرا عوامل اصلی آن هستند. برای تشخیص، باید در نظر گرفت که نفخ بیمار با مصرف چه غذایی تشدید می شود. 

❓علائم بیماری:

علایم خطر بر اساس طب مدرن:

سن بالای 50 سال با تغییر وضعیت اجابت مزاج، کاهش وزن ناخواسته، کم خونی، سابقه فامیلی سلیاک و سرطان، خونریزی دستگاه گوارش، یبوست شدید یا عدم دفع، دیسفاژی یا درد و اختلال در زمان بلع، تهوع و استفراغ مکرر، اسهال، تب، درد شکمی، مدفوع خونی، سابقه بیماری های التهابی روده یا سرطان روده، شواهد اختلالات عروقی.

✅ توصیه ها:
  • خوردن غذا با آرامش و در محیط آرام 
  • خوب جویدن غذا و صحبت نکردن موقع صرف غذا 
  • نشستن صحیح حین غذا خوردن
  • قبل از احساس گرسنگی غذا میل نشود و قبل از سیری کامل دست از غذا بکشد
  • پرهیز از ریزه خواری
  • صرف غذا در ساعات و وعده های منظم
  • پرهیز از پرخوری و برداشتن لقمه های بزرگ
  • رعایت فواصل زمانی بین وعده های غذایی و پرهیز از صرف غذا قبل از هضم غذای قبلی
  • پرهیز از صرف چند نوع غذا در یک وعده غذایی
  • پرهیز از مصرف هرگونه مایعات حین غذا خوردن و تا یک ساعت پس از آن
  • پرهیز از نوشیدن آب سرد به خصوص به صورت ناشتا
  • در صورت تمایل به مصرف سوپ یا سالاد، بهتر است نیم تا یک ساعت قبل از غذای اصلی صرف شود
  • پرهیز از مصرف ماست همراه غذا، در صورت تمایل بهتر است ماست را قبل از غذا و همراه با مصلحاتش مانند نعناع و پونه و ... مصرف کنید.
  • داشتن عادت خواب و بیداری منظم و کافی و پرهیز از پرخوابی، دیرخوابی و افراط در خواب روز
  • گرم نگه داشتن بدن و شکم در هوای سرد
  • ورزش معتدل و منظم مانند پیاده روی
❌ پرهیزات:
  • دقت شود که عمل اجابت مزاج به خوبی انجام گیرد و در صورت وجود یبوست، نسبت به رفع آن اقدام شود.
  • پرهیز از مصرف شیرینی ها
  • پرهیز از مصرف غذاهای دیرهضم مانند ماکارونی، لازانیا، غذاهای سرخ کردنی و چرب و غذاهای حاوی انواع رشته های خمیری
  • پرهیز از مصرف انواع غذاهای فست فودی، کنسروها، سس ها و تنقلات مصنوعی
  • پرهیز از مصرف انواع نوشیدنی های کافئین دار و یا گازدار
  • تا دو ساعت بعد از صرف غذا از فعالیت های فیزیکی شدید پرهیز کنید. کمی قدم زدن پس از صرف غذا به هضم غذا کمک خواهد کرد.
  • پرهیز از خوابیدن تا 2 ساعت پس از صرف غذا
  • پرهیز از ورزش کردن در حالت ناشتا و تا 2 ساعت پس از صرف غذا
  • پرهیز از مصرف سیگار، مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی
  • پرهیز از شرایط تنش زا و فشارهای عصبی و روحی
ℹ️ تدابیر:

درمان های آبدست طبیب:

  • پودر دانه انیسون یک قاشق مرباخوری بعد از هر وعده غذایی
  • پودر زیره سبز یک قاشق مرباخوری بعد از هر وعده غذایی
  • پودر دانه زنیان یک قاشق چایخوری بعد از هر وعده غذایی 
  • روغن مالی شکم با روغن مصطکی یا سقز
  • گوشت پرندگان کوچک و جوجه مرغ با ادویه های مناسب مزاج
🌸 تدابیر غذایی اختصاصی: